17
Sty

Chleb drożdżowy na maślance

“Przepyszny chlebek na maślance, który jest świeży przez kilka dni. Chrupiąca skórka, wilgotny środek. Chlebek jest idealny na kanapki, domowe tosty. “

SKŁADNIKI:

  • 1 kg mąki chlebowej (lub zwykłej)
  • 500 ml maślanki
  • 500 ml ciepłej wody
  • 50 g drożdży świeżych
  • 4 łyżki pestek słonecznika
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego

do posypania: 2 łyżki otrębów żytnich/pszennych

PRZYGOTOWANIE:

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. W dużej misce wymieszać suche składniki tj. mąkę, czosnek, sól, słonecznik. Do suchych składników wlać drożdże z wodą i maślankę. Wyrobić robotem, albo dużą drewnianą łyżką, gdyż ciasto jest dosyć rzadkie.

Tak przygotowane ciasto odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie dwie duże keksówki wyłożyć papierem lub wysmarować dobrze tłuszczem.Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Przełożyć wyrośnięte ciasto, posypać obficie otrębami i odstawić na 20 minut przykryte ściereczką. Piec około 50-60 minut. Po upieczeniu studzić na kratce wyciągnięte z foremek.