14
Sty

Gulasz wegetariański (wegański)

„Bardzo aromatyczny, pełen smaków, warzyw i ziół gulasz wegetariański (lub wegański jeśli nie użyjesz masła i parmezanu). Z powodzeniem zastąpi mięsny posiłek, a nawet największy wyjadacz będzie zadowolony.”

SKŁADNIKI

  • 200 -250 g świeżych pieczarek
  • 1 średnia biała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • Kawałek selera (ok 100g)
  • 2 pietruszki
  • 100 g dyni piżmowej
  • 3 łyżki masła (lub oleju kokosowego opcja wegańska)
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • Piętki parmezanu (lub innego dojrzewającego sera)-opcja wegańska można pominąć lub dodać ser wegański
  • Sól i pieprz
  • 1 łyżka mąki
  • Nać pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

  • Pieczarki pokroić w paski, cebulę posiekać drobno, warzywa korzenne i dynię obrać i pokroić w około 1 cm kawałki.
  • W garnku granitowym lub na dużej nieprzywierającej patelni rozgrzać 3 łyżki masła (oleju kokosowego) i podsmażyć na niewielkim ogniu cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem przez 2-3 minuty. Następnie dodać warzywa, lekko posolić i podsmażać jeszcze około 5 minut aż warzywa się zeszklą. Następnie przyprawić ziołami prowansalskimi, zalać wodą do wysokości warzyw, dodać piętki serowe na górę, przykryć i dusić do miękkości około 20-25 minut. Nie za długo, gdyż warzywa się rozpadną. Przyprawić solą i pieprzem, ewentualnie jeszcze ziołami. Wyłowić resztki parmezanu.
  • Następnie dużą łyżkę mąki dobrze wymieszać w ¼ szklanki wody najlepiej trzepaczką, aby nie było grudek. Zmniejszyć ogień i wlać „zaklepkę” ciągle mieszając aż sos zgęstnieje, zagotować i wyłączyć ogień. Posypać posiekaną natką pietruszki.
  • Podawać z ryżem/ziemniakami/kaszą.

Pobierz ten przepis