22
Sty

Drożdżówki z truskawkami

“Najlepsze drożdżówki z truskawkami jakie jadłam. Ciasto jest idealne, delikatne i wilgotne, a truskawki nie rozpadają się podczas pieczenia. Sprawdź mój przepis i wskazówki i zrób! Bardzo dobrze smakują także na drugi dzień.”

SKŁADNIKI (na 9 sztuk):

CIASTO:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • 20 g drożdży świeżych/ 6 g suchych
  • 70 g masła w temp. pokojowej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 żółtka + 1 jajo
  • 350 g truskawek mrożonych
  • do posypania truskawek: 1 łyżka duża cukru + 1 łyżeczka kopiasta mąki ziemniaczanej

KRUSZONKA:

  • 4 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki zimnego masła (duże)

POLEWA:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • kilka łyżek gorącej wody

 

PRZYGOTOWANIE:

Drożdże świeże rozpuścić w ciepłym (ale niegorącym) mleku. Suche wystarczy wymieszać z mąką. Następnie dodać resztę składników na ciasto (tj.mąka, cukier, masło, żółtka i jajko) i wyrobić na jednolite i gładkie ciasto. Najlepiej użyć robota, gdyż ciasto jest dość klejące. Zmieni swoją konsystencję po wyrastaniu, ale dzięki nie dodawaniu większej ilości mąki drożdżówki będą delikatne. Jeśli jednak twoje ciasto jest bardzo rzadkie to możesz dodać 2 łyżki mąki.

Odstaw przygotowane ciasto do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie podziel na 9 części i z każdej uformuj bardziej płaską bułeczkę. Następnie szklanką z płaskim dnem posypaną z dołu mąką naciskaj na bułeczki z góry, aby zrobiło się wgłębienie.

Truskawki wyciągnij z zamrażalnika, większe podziel ostrym nożem na pół. Posyp mąką ziemniaczaną i cukrem i wykładaj na drożdżówki.

Przygotuj także kruszonkę, czyli posiekaj szybko masło z mąką i cukrem i posyp obficie.

Piecz w temperaturze 170 stopni przez 12-15 minut aż drożdżówki będą złote, ale nie brązowe. Polej polewą z cukru pudru i gorącej wody.