Babka serowa
“Przepyszna babka z dodatkiem twarogu. Bardzo wilgotna, mięsista, rozpływająca się w ustach. Jej smak ciężko przyrównać do innego ciasta, jest po prostu wyjątkowa. Moi domownicy byli zachwyceni, ciasto zniknęło zaraz po upieczeniu. Polecam bardzo nie tylko na Wielkanoc.”
SKŁADNIKI:
- 5 jajek
- 250 g masła lub margaryny
- 200 g cukru
- 250 g mąki
- 250 g mielonego twarogu (u mnie z wiaderka)*
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
*można użyć serka homogenizowanego
PRZYGOTOWANIE:
Foremkę do babki wysmaruj tłuszczem i wysyp np. bułką tartą lub kaszą manną.
Masło w temperaturze pokojowej wrzucić do miski, dodać cukier i ubijać na jasną puszystą masę. Następnie dalej miksując dodawać po 1 jajku. Następnie dodać twaróg, cukier waniliowy, sok z cytryny i zmiksować. Dodać na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia (najlepiej przesianą) i zmiksować. Wylać do formy i piec w temperaturze 190 stopni przez 40 minut do suchego patyczka. Babkę ostudzić chwilę w formie i wyłożyć na talerz. Posypać cukrem pudrem.