11
Wrz

Czekoladowe ciasto z gruszką

„Sezon na gruszki w pełni, więc prezentuje Wam pyszne ciasto czekoladowe z całą gruszką. Jest spektakularne, ale poza wyglądem smakuje tez genialnie. Do ciasta możecie dodać kawałki czekolady, skórkę z pomarańczy lub orzechy.„

SKŁADNIKI:

  • 150 g masła
  • 1 szklanka cukru (ok 150 g)
  • 4 jajka
  • 4 łyżki kakao
  • 1 i ¼ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Opcjonalnie: kawałki pokruszonej czekolady, skórka pomarańczowa, garść dowolnych orzechów
  • 3-4 gruszki

NA POLEWĘ:

  • 80 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 3 łyżki kakako
  • 2 łyżki wody

PRZYGOTOWANIE:

  • Gruszki obrać i wedle uznania wyciąć z dołu twardszą część lub przekroić każdą na pół i ze środka wyciąć twarde części. Ja przekrajam na pół, wycinam a wtedy wykałaczką złączam gruszkę na górze, aby podczas pieczenia nie przewracały się.
  • Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie wbić po kolei jajka, po każdym dobrze miksując. Gdy wszystkie jajka będą wbite dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i ewentualne dodatki.
  • Foremkę (keksówkę 25-30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia wylać trochę ciasta. Włożyć obrane gruszki i wylać resztę ciasta.
  • Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok 40 minut do suchego patyczka.

Składniki na polewę zagotować i polać ciasto.

Pobierz ten przepis