01
Paź

Bajgle tureckie

„Przepis ten jest już w moim domu dobrych kilka lat. Gdy upiekłam je po raz pierwszy wszyscy przepadliśmy. Chrupiące, obficie posypane sezamem i maślane. Efekt murowany.”

SKŁADNIKI:

  • 25 g drożdży świeżych
  • 100 ml mleka
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 650 g mąki pszennej
  • 220 ml wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • 1 i ¼ łyżeczki soli (u mnie himalajskiej), zwykłej 1 łyżeczka

Do posypania:

  • 80 ml wody +1 łyżka miodu
  • Sezam/mak

PRZYGOTOWANIE:

  • Drożdże, mleko, cukier wymieszać do rozpuszczenia. Następnie dodać resztę składników (mąkę można przesiać) i wyrobić na gładkie ciasto, najlepiej za pomocą robota kuchennego. Nie dosypywać więcej mąki.
  • Gotowe ciasto odstawić pod przykryciem na 1,5 godziny do podwojenia objętości. Następnie po tym czasie podziel ciasto na około 10 równych porcji. Z każdej porcji uformuj długi wałeczek. Złóż na pól i zapleć jeden na drugi w spiralkę. Następnie złącz końce i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowaj odstępy pomiędzy bajglami. Ja na jedną blaszkę wykładam 5 bajgli.
  • Przykryj i odstaw na 30 minut uformowane bajgle. Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Po tym czasie wodę wymieszaj z miodem i posmaruj bajgle, posyp obficie sezamem lub makiem. Można najpierw delikatnie uprażyć sezam, ale ja tego nie robię bo w piekarniku i tak się lekko upraży. Piecz do zezłocenia ok 20 -25 minut.

Źrodło przepisu: gotujebolubi.pl

Pobierz ten przepis