03
Wrz

Podkręcony ratatouille

„Dla miłośników kuchni francuskiej, ale nie tylko. Dla wszystkich wegan i nie tylko. Dla wszystkich, którzy kochają warzywa. Przedstawiam Wam mój ratatouille „podkręcony” bo z karmelizowaną cebulkę, która nadaje idealnej słodyczy. Możliwe, że wygląda na pracochłonne, ale wcale takie nie jest. Jeśli chcecie przygotować je na imprezę, spokojnie możecie je upiec wcześniej i przechować w lodówce, a następnie odgrzać krótko przed podaniem. To idealne rozwiązanie, bo ratatouille piecze się prawie godzinę. Ja do tego użyłam znanego już Wam z bloga szkła marki PYREX. Tym razem to naczynia z linii pieczenie i przechowywanie. „

SKŁADNIKI:

SOS

  • 500 g passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku lub łyżeczka suszonego
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej suszonej
  • Sól i pieprz

CEBULKA:

  • 3 małe lub 2 duże czerwone cebule
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • Sól
  • 2 łyżki oliwy/oleju

WARZYWA:

  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia żółta
  • 1 cukinia zielona
  • 3 pomidory malinowe
  • oliwa

PRZYGOTOWANIE:

  • Passatę umieścić w rondelku i zagotować. Dodać wszystkie przyprawy i doprawić solą i pieprzem. Podgotować ok 4-5 minut.
  • Na patelni wlać 2 łyżki tłuszczu i wrzucić na to posiekaną czerwoną cebulkę, lekko posolić. Podsmażyć aż cebulka się zeszkli i posypać cukrem oraz polać octem balsamicznym. Podsmażać jeszcze przez chwilę, ale uważać aby cebulka się nie spaliła. Gdy będzie miękka a cukier się rozpuści jest gotowa.
  • Bakłażana pokroić w cienkie plasterki (ale nie bardzo, takie jak zazwyczaj pomidor na kanapkę), posolić i odstawić na 20 minut. Po tym czasie umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Cukinię żółtą, zieloną i pomidory pokroić również w takie same plasterki jak bakłażana.
  • Naczynie posmarować łyżką oliwy i na to wylać sos pomidorowy, na sos wyłożyć równomiernie cebulkę. Następnie w dłoni układać po kolei: cukinia żółta, bakłażan, pomidor, cukinia zielona i tak dwa razy. Tak ułożony „stosik” układać w naczyniu i postępować dalej aż zapełni się całe naczynie. Można też układać pojedyncze plastry już w naczyniu ale to dłuższa metoda.
  • Następnie górę warzyw delikatnie skropić oliwą , nakryć folią aluminiową i piec w temperaturze 190 stopni przez około 50-60 minut.
  • Podawać z pieczywem od razu lub po odgrzaniu. Może być przechowywane w lodówce do 2-3 dni. Nam świetnie smakuje także na zimno do kromki pieczywa z masłem.

Pobierz ten przepis