04
Sty

Ciasto zebra

“Pyszna, wilgotna babka w ciekawej formie. Podzielone ciasto na pół, wymieszane z kakao i nalewane naprzemiennie do formy sprawia, że otrzymamy bardzo efektowne ciacho.”

SKŁADNIKI:

  • 5 dużych jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 i 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki dodatkowej mąki
  • cukier waniliowy lub laska wanilii

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli, następnie do ubitych białek dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy i ubijać aż piana będzie lśniąca jak beza. Dalej dodawać po jednym żółtku i po każdym dodaniu ubijać. Mąkę wymieszać w osobnej misce z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej stopniowo na przemian z olejem i wodą aż wszystkie składniki zostaną dodane. Po każdej dodanej partii wymieszać szpatułką lub na bardzo niskich obrotach mikserem.

Przygotowaną masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i wymieszać szpatułką a do drugiej 2 łyżki mąki i również wymieszać.

Tortownicę (średnica ok 28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem. Nalewać ciasto na przemian raz jasne, raz ciemne dużą łyżką. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 50-60 minut do suchego patyczka.

Posypać cukrem pudrem lub można polać np. czekoladową polewą. Bardzo dobrze smakuje na 2,3 dzień.