23
Kwi

Ciasto z rabarbarem

“Bardzo proste ciasto z rabarbarem. Zawsze się udaje i zawsze wspaniale smakuje. Jest puszyste, owocowe, słodkie, polane polewą. Przygotowuje się je bardzo szybko. Jeśli nie masz rabarbaru możesz użyć innych owoców np. jabłek.”

SKŁADNIKI ( na dużą prostokątną blaszkę 40×30) :

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 380 g mąki pszennej (około 2,5 dużych szklanek)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Ponadto:

  • 800 g rabarbaru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki cukru

Polewa:

  • 150 g cukru pudru
  • kilka łyżek gorącej wody lub soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Rabarbar umyć, odciąć końcówki z liściem, obrać lub można nie obierać i pokroić w kawałki. Wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym.

Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Należy ubijać ok 7-8 minut aż jajka i cukier zamienią się w jasną masę i znacznie zwiększą objętość. Następnie cienkim strumieniem wlewać olej ciągle miksując. Miksować jeszcze 2 minuty. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać połowę do masy jajecznej, krótko zmiksować do połączenia. Dodać drugą połowę mąki i jeszcze raz zmiksować krótko do połączenia.

Blaszkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, wyrównać a na wierzch wyłożyć rabarbar. Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut do suchego patyczka.

Wystudzone polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i gorącej wody.