11
Lut

Chleb z ziaren bez mąki

„Ten chleb to bomba zdrowego odżywania. Mnóstwo życiodajnych ziaren w jednym, bez mąki i drożdży. Taki chleb możecie spożywać bez wyrzutów sumienia. Idealny dla każdego.”

SKŁADNIKI : 

  • 1, 5 szklanki płatków owsianych
  • ¾ szklanki siemienia lnianego w całości
  • ½ szklanki siemienia lnianego zmielonego
  • 1 szklanka ziaren słonecznika
  • ½ szklanki orzechów* (u mnie mieszanka orzechów laskowych, orzechów nerkowca i migdałów)
  • ½ szklanki pestek dyni
  • 1 i ¾ szklanki ciepłej wody
  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • 1 łyżka prawdziwego miodu lub syropu z agawy/klonowego/daktylowego
  • 1 łyżeczka soli
  • *Tak naprawdę, możecie użyć ulubionych orzechów i ziaren

PRZYGOTOWANIE:

  • W jednej misce mieszam wszystkie suche składniki a w drugiej wodę, roztopiony olej kokosowy i syrop.Łączę obie miski, mieszam wszystkie składniki i odstawiam na 2 godziny do napęcznienia.
  • Po tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni(góra dół). Keksówkę o wymiarach ok 10/20 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam masę i dociskam.
  • Piekę ok 50-60 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i jeść po całkowitym wystudzeniu. Kroić ostrym nożem.

Pobierz ten przepis