Chleb z ziaren bez mąki
„Ten chleb to bomba zdrowego odżywania. Mnóstwo życiodajnych ziaren w jednym, bez mąki i drożdży. Taki chleb możecie spożywać bez wyrzutów sumienia. Idealny dla każdego.”
SKŁADNIKI :
- 1, 5 szklanki płatków owsianych
- ¾ szklanki siemienia lnianego w całości
- ½ szklanki siemienia lnianego zmielonego
- 1 szklanka ziaren słonecznika
- ½ szklanki orzechów* (u mnie mieszanka orzechów laskowych, orzechów nerkowca i migdałów)
- ½ szklanki pestek dyni
- 1 i ¾ szklanki ciepłej wody
- 5 łyżek oleju kokosowego
- 1 łyżka prawdziwego miodu lub syropu z agawy/klonowego/daktylowego
- 1 łyżeczka soli
- *Tak naprawdę, możecie użyć ulubionych orzechów i ziaren
PRZYGOTOWANIE:
- W jednej misce mieszam wszystkie suche składniki a w drugiej wodę, roztopiony olej kokosowy i syrop.Łączę obie miski, mieszam wszystkie składniki i odstawiam na 2 godziny do napęcznienia.
- Po tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni(góra dół). Keksówkę o wymiarach ok 10/20 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam masę i dociskam.
- Piekę ok 50-60 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i jeść po całkowitym wystudzeniu. Kroić ostrym nożem.