09
Paź

Paneer Butter Masala

„Danie, które przywiozłam z podróży do Dubaju. Niezwykle aromatyczne, niezwykle smaczne. Mieszanka wschodnich przypraw doprowadza do obłędu w parze z maślanymi pomidorami.”

 

SKŁADNIKI:

Na ser paneer:

  • 2 litry mleka tłustego 3,2%
  • 1 świeża duża cytryna

Na sos butter masala:

  • 3 duże pomidory dojrzałe najlepiej malinowe lub puszka pomidorów
  • 100 g masła
  • 200 ml śmietanki 30% lub 36%
  • Pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm świeżego imbiru
  • Przyprawa garam masala
  • Kurkuma
  • Chilii świeże lub pieprz cayenne
  • Sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  • Mleko zagotować w dużym garnku i od razu zmniejszyć ogień gdy zacznie wrzeć. Z cytryny wycisnąć sok i dolewać powoli do gorącego mleka. Z mleka zacznie wytrącać się ser. Podgrzewać wszystko na malutkim ogniu, aż ewidentnie oddzieli się ser i wszystko będzie wyglądało na porządnie „zważone”.
  • Następnie przelać wszystko przez gazę/ tetrę i ściskając dobrze odcisnąć serwatkę. Powstały ser pozostawić w materiale i powiesić nad zlewem, ewentualnie nad miską. Po około godzinie ser jest gotowy do dalszej obróbki. Jednak jeśli ma być zwarty należy go włożyć do pojemnika i obciążyć np. na noc.
  • Pomidory zalać gorącą wodą na minutę. Po tym czasie przelać zimną wodą i obrać ze skóry. Pokroić w kawałki.
  • Cebulę posiekać drobno, czosnek przecisnąć przez praskę i wszystko wrzucić na patelnię wraz z jedną dużą łyżką masła. Podsmażać chwilę, a następnie dorzucić pokrojone pomidory. Przecisnąć także imbir przez praskę do pomidorów. Dusić wszystko pod przykryciem kilka minut aż smaki się „przegryzą”.
  • Śmietankę wymieszać z łyżką mieszanki przypraw garam masala i z 1/3 łyżki kurkumy. Po wymieszaniu wlać wszystko do pomidorów. Dodać także pozostałe masło i dusić wszystko pod przykryciem przez kilkanaście minut, przyprawić solą i pieprzem oraz chili lub pieprzem cayenne w takiej ilości w jakiej chcemy, aby danie było pikantne. Doprawić solą i pieprzem.
  • Wyłączamy ogień pod masalą, dodajemy pokrojony w dużą kostkę ser paneer, przykrywamy i pozostawiamy pod przykryciem, bez ognia na około 5 -10 minut, aby ser wchłonął smak sosu.
  • Podajemy z chlebkiem pita/podpłomykami/ryżem.

Pobierz ten przepis