Paneer Butter Masala
„Danie, które przywiozłam z podróży do Dubaju. Niezwykle aromatyczne, niezwykle smaczne. Mieszanka wschodnich przypraw doprowadza do obłędu w parze z maślanymi pomidorami.”
SKŁADNIKI:
Na ser paneer:
- 2 litry mleka tłustego 3,2%
- 1 świeża duża cytryna
Na sos butter masala:
- 3 duże pomidory dojrzałe najlepiej malinowe lub puszka pomidorów
- 100 g masła
- 200 ml śmietanki 30% lub 36%
- Pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 cm świeżego imbiru
- Przyprawa garam masala
- Kurkuma
- Chilii świeże lub pieprz cayenne
- Sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Mleko zagotować w dużym garnku i od razu zmniejszyć ogień gdy zacznie wrzeć. Z cytryny wycisnąć sok i dolewać powoli do gorącego mleka. Z mleka zacznie wytrącać się ser. Podgrzewać wszystko na malutkim ogniu, aż ewidentnie oddzieli się ser i wszystko będzie wyglądało na porządnie „zważone”.
- Następnie przelać wszystko przez gazę/ tetrę i ściskając dobrze odcisnąć serwatkę. Powstały ser pozostawić w materiale i powiesić nad zlewem, ewentualnie nad miską. Po około godzinie ser jest gotowy do dalszej obróbki. Jednak jeśli ma być zwarty należy go włożyć do pojemnika i obciążyć np. na noc.
- Pomidory zalać gorącą wodą na minutę. Po tym czasie przelać zimną wodą i obrać ze skóry. Pokroić w kawałki.
- Cebulę posiekać drobno, czosnek przecisnąć przez praskę i wszystko wrzucić na patelnię wraz z jedną dużą łyżką masła. Podsmażać chwilę, a następnie dorzucić pokrojone pomidory. Przecisnąć także imbir przez praskę do pomidorów. Dusić wszystko pod przykryciem kilka minut aż smaki się „przegryzą”.
- Śmietankę wymieszać z łyżką mieszanki przypraw garam masala i z 1/3 łyżki kurkumy. Po wymieszaniu wlać wszystko do pomidorów. Dodać także pozostałe masło i dusić wszystko pod przykryciem przez kilkanaście minut, przyprawić solą i pieprzem oraz chili lub pieprzem cayenne w takiej ilości w jakiej chcemy, aby danie było pikantne. Doprawić solą i pieprzem.
- Wyłączamy ogień pod masalą, dodajemy pokrojony w dużą kostkę ser paneer, przykrywamy i pozostawiamy pod przykryciem, bez ognia na około 5 -10 minut, aby ser wchłonął smak sosu.
- Podajemy z chlebkiem pita/podpłomykami/ryżem.