29
Wrz

Bułeczki z kruszonką i kremem budyniowym

“Puszyste bułeczki ze słodką kruszonką wypełnione pysznym kremem na bazie budyniu. Jeśli nie chcecie robić kremu, spokojnie możecie wypełnić je tylko budyniem. Są naprawdę przepyszne, idealne do kawy, na deser, podwieczorek.”

SKŁADNIKI:

Na bułeczki:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki mleka lekko ciepłego/niegorącego
  • 20 g drożdzy świeżych
  • ½ szklanki cukru
  • 2 jajka + 2 żółtka (ewentualnie 3 jajka)
  • 80 g masła rozpuszczonego
  • Szczypta soli

Kruszonka:

  • 80 g zimnego masła
  • ¾ szklanki mąki
  • 4 łyżki cukru pudru

Na krem:

  • 2 budynie waniliowe
  • 600 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 120 g masła
  • dodatkowo: cukier puder

PRZYGOTOWANIE:

  • Na początku przygotować budyń. Ugotować 500 ml mleka, w naczyniu wymieszać budynie, cukier i 100 ml mleka. Do gotującego się mleka wlać masę i mieszać łyżką aż dobrze zgęstnieje. Budyń musi być gęsty, aby nadawał się na krem. Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą tak aby dotykała budyniu i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
  • Teraz w czasie studzenia przygotuj bułeczki. Gdy budyń wystygnie całkowicie. W osobnej misce ubij masło w temperaturze pokojowej do puszystej masy i dodawaj porcjami budyń miksując na jednolity i puszysty krem.

BUŁECZKI:

  • Dróżdże, łyżkę mąki, łyżkę cukru i ciepłe mleko wymieszać w celu sporządzenia zaczynu. Odstawić na 10 minut, aby zaczyn zaczął pracować.
  • Następnie do zaczynu przesiewamy resztę mąki, dodajemy cukier, jaja i żółtka, szczyptę soli i rozpoczynamy wyrabiać ciasto w robocie planetarnym lub ręcznie. Po około 5 minutach dodajemy masło i wyrabiamy około 10 minut aż ciasto będzie delikatne i elastyczne. W razie potrzeby dosypujemy trochę mąki, ale nie za dużo aby ciasto nie było twarde.
  • Tak wyrośnięte ciasto uformować w kulę, oprószyć mąką i przykryć ściereczką. Pozostawić w ciepłym i suchym miejscu przez około 1,5 godziny.
  • Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić przez 1 minutę i podzielić na około 10-11 porcji. Z każdej porcji ciasta uformować bułeczkę i spłaszczyć dłonią. Odstawić na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępy ok 3 cm, gdyż bułeczki sporo urosną. Przykryć i odstawić na 20 minut do napuszenia.
  • Przygotować kruszonkę. W tym celu wszystkie składniki szybko wymieszać, rozkruszając w palcach na piasek. Posypać obficie bułeczki. Piec w nagrzanym do 160 stopni piekarniku do lekkiego zarumienienia około 18-20 minut. Wyciągnąć i ostudzić.

WYKOŃCZENIE:

Wystudzone bułeczki przekroić na pół i nakładać dużą łyżkę kremu. Posypać cukrem pudrem. Niezjedzone przechowywać w chłodnym miejscu.