30
Kwi

Naleśniki z kaszy manny

“Czy da się zrobić naleśniki bez mąki? Jasne. Te przygotowane są tylko z kaszy manny i są przepyszne. Przepis jest bardzo prosty. Wystarczy na pół godziny zamoczyć kaszę w mleku, dodać resztę składników i smażyć.”

SKŁADNIKI ( na około 6-7 naleśników) :

  • 3/4 szklanki kaszy manny
  • 1 szklanka mleka
  • 2 mniejsze jajka
  • 4 łyżki oleju
  • 1 cukier waniliowy

PRZYGOTOWANIE:

Kaszę manną zalać mlekiem. Odstawić na 30-40 minut do napęcznienia. W międzyczasie można przemieszać. Po tym czasie dodać resztę składników tj. jajka, olej, cukier i wymieszać.

Rozgrzać patelnię, posmarować odrobiną oleju lub masła klarowanego. Nakładać porcje ciasta, uprzednio mieszając. Smażyć z każdej strony na złoty  kolor.