17
Lis

Ryż smażony

 „Robię ten ryż najczęściej jak mam w lodówce resztki warzyw. Mimo, że wydaje się bardzo prosty to smakuje obłędnie i to jeden z naszych ulubionych obiadów.”

SKŁADNIKI :

  • 200 g ryżu parboiled
  • ¼ główki kapusty włoskiej lub 1/3 pekińskiej
  • 2 marchewki
  • 1/3 pora
  • 1 szklanka fasolki szparagowej (u mnie mrożona)
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru lub 1 cm świeżego
  • 1 płaska łyżeczka czosnku lub 2 ząbki świeżego
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • Kilka łyżek sosu sojowego
  • 3 jajka
  • Olej
  • Dwie łyżeczki sezamu

PRZYGOTOWANIE:

  • Ryż ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Marchewkę obierz i zetrzej na tarce na dużych oczkach. Pora posiekaj w mniejsze kawałki, podobnie poszatkuj kapustę. Na woku lub dużej patelni wlej 1 łyżkę oleju. Wybij jajka, posól i szybko zamieszaj tworząc omleta. Nie dotykaj, niech się przypiecze z jednej strony, następnie złóż omlet na pół, aby dopiekł się w środku i zdejmij z ognia.
  • Następnie na tą samą patelnię wlej 1-2 łyżki oleju i wrzuć warzywa czyli marchew, por, fasolkę i kapustę. Podsmażaj, dodaj sos sojowy, imbir, czosnek. Gdy warzywa zmiękną dodaj ryż i podsmażaj razem przez chwilę, przypraw kurkumą i większą ilością sosu sojowego. Wyłącz ogień, dodaj posiekany omlet i posyp sezamem.

Pobierz ten przepis