03
Paź

Tzatziki

“Żadna grecka uczta nie obędzie się bez tzatzików. Grecy podają je jako przystawka do chleba, jako dip do mięs i ryb, do dań z grilla. Pasuje do wszystkiego, to taka grecka mizeria”

 

SKŁADNIKI:

  • 1 średni ogórek zielony
  • 200 g jogurtu greckiego naturalnego gęstego
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • Oliwa z oliwek
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

  • Ogórek obrać i zetrzeć na tarce o standardowych oczkach. Posolić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie odlać wodę zebraną z ogórków. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do ogórków, dodać również jogurt i majonez. Wszystko wymieszać.
  • Polać z góry 2 łyżkami oliwy z oliwek. Można dodać szczypiorek lub koperek.
  • Podawać do mięs, ryb, do dań z grilla, do grzanek.

Pobierz ten przepis