01
Mar

Serowe ciasteczka z jabłkami

„Nie tak dawno zrobiłam te ciasteczka po raz pierwszy w życiu i teraz goszczą u nas bardzo często. Zachwyciły mnie swoją prostotą wykonania i genialnym smakiem. Koniecznie spróbujcie, bo ich przygotowanie to naprawdę krótka chwila.”

SKŁADNIKI (na około 50 sztuk):

  • 400 g twarogu mielonego lub zwykłego
  • 200 g masła
  • 400 g mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • Ok 1 kg jabłek*
  • Cukier puder

*Możecie użyć brzoskwiń z puszki, gruszek lub jakich owoców chcecie.

PRZYGOTOWANIE:

  • Twaróg niemielony zmielić, można to zrobić np. blenderem. Następnie dodać zimne pokrojone w kawałki masło, mąkę, cukier i wyrobić jednolitą masę. Można użyć robota kuchennego. Przygotowane ciasto najlepiej schłodzić ok 30 minut w lodówce zawijając w folię spożywczą, ale jak wyrabialiście robotem to możecie działać od razu, gdyż ciasto nie jest zbyt miękkie (nagrzane) od rąk.
  • Jabłka obrać i pokroić w cienkie półksiężyce.
  • Ciasto podzielić na dwie części i wałkować najpierw pierwszą porcję na około 3-4 mm i wykrawać kółka szklanką ok 5-6 cm średnicy (można większe), następnie kłaść na jednej stronie jabłka i zamykać na pół jak kanapkę bez zlepiania. Powtórzyć z drugą porcją.
  • Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20-25 minut termoobieg lub góra-dół. Posypywać cukrem pudrem.

Pobierz ten przepis