28
Wrz

Pesto z bazylii

„Kto nie lubi pesto? Bazylia, orzechy, ser… to musi smakować. Robię je zawsze jak dorwę w sklepie zioła w promocji. Każdy wu mnie je uwielbia.”

SKŁADNIKI:

  • 1 pęczek bazylii w doniczce
  • Garść orzechów nerkowca
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 20 g sera pecorino/parmezan
  • Ząbek czosnku
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

  • Oberwać listki bazylii bez łodyżek i wrzucić do blendera. Nerkowce lekko uprażyć na suchej patelni i ostudzić. Gdy będą zimne przełożyć do kielicha blendera, dodać oliwę, starty drobno ser, mały ząbek czosnku i dużą szczyptę soli. Wszystko zblendować, jeśli będzie za gęste można dolać troszkę oliwy.
  • Podawać na kanapkach, zapiekankach z makaronem, mięsem.

Pobierz ten przepis