Oponki serowe
„Dla wszystkich tych, którzy nie lubią długo stać przy garach, a marzą o pysznych, pulchnych, smażonych pączkach mam przepis idealny. Całość zajmie godzinkę, a w nagrodę dostaniecie ponad 30 sztuk złotych oponek. Oponek lub donatów, ciasto nie wymaga wyrastania, dlatego przepis jest bardzo i szybki.”
SKŁADNIKI ( na około 30 sztuk):
- 400 g twarogu tłustego lub półtłustego
- 400 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 4 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka octu
- 1 cukier waniliowy
Dodatkowo:
- Olej rzepakowy do smażenia
- Cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE:
- Ser przecisnąć przez praskę lub zblendować blenderem. Następnie dodać wszystkie składniki i wyrobić jednolite ciasto. Można to zrobić w robocie kuchennym, Ciasto się delikatnie klei, można dosypać 2-3 łyżki mąki, ale nie więcej.
- Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość około 1,5 cm. Ciasto musi być dość grubo rozwałkowane, wtedy wychodzą grubsze oponki przypominające donaty. Następnie wycinać szklanką kółka i kieliszkiem w środku mniejsze kółka tworząc oponkę. Kółka pozostałe po wycięciu kieliszkiem można smażyć na malutkie pączusie.
- Olej rozgrzać do około 170 stopni i na rozgrzanym tłuszczu smażyć oponki z obu stron na złoty kolor. Tłuszcz nie może być za gorący, bo oponki będą smażyły się za szybko i nie wyrosną.
- Usmażone oponki przekładać na papier i posypywać cukrem pudrem lub polukrować białym lub kolorowym lukrem.