02
Sty

Odrywane bułeczki z ziołami

„Jeśli marzysz o aromatycznych bułeczkach z ziołami, czosnkiem i serem to idealny przepis dla Ciebie. Nadają się na śniadanie, obiad, kolację. Do domowych burgerów, kanapek, do wypełnienia szarpaną wołowiną, wieprzowiną, na bruschettę. U mnie w domu goszczą bardzo często. Ja proponuję Wam wersję na mleku i wodzie, ale w przepisie J. Olivera znajdziecie samą wodę i też wychodzą pyszne.”

SKŁADNIKI

  • 18 g drożdży świeżych
  • 3 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 750 (ewentualnie zwykłej)
  • 2/3 szklanki ciepłej wody (niegorącej)
  • ½ szklanki ciepłego mleka (niegorącego)
  • płaska łyżeczka cukru
  • ¼ szklanki oleju
  • 1 i ½ łyżki ziół prowansalskich lub po łyżeczce tymianku, rozmarynu, oregano
  • 1 łyżka suszonego czosnku lub 3 ząbki świeżego czosnku (przeciśniętego przez praskę)
  • ¾ płaskiej łyżeczki soli
  • Dodatkowo do smarowania: olej lub rozpuszczone masło i tarty ser pecorino/ parmezan /grana padano ( 2-3 łyżki)

PRZYGOTOWANIE:

  • Z drożdzy, mleka, cukru i łyżki mąki przygotować zaczyn, czyli wymieszać te składniki i pozostawić na ok 15 minut aż zacznie pracować.
  • Następnie do zaczynu dodać resztę składników i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli będzie potrzeba dodać więcej mąki (1-2 łyżki), ale nie więcej, ciasto musi być delikatne, a nie twarde.
  • Uformować kulę, obsypać delikatnie mąką, przykryć ściereczką i odstawić na minimum 1-1 i ½ godziny do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie przebić ciasto, delikatnie je wyrabiając przez minutę i formować równe kulki ok (16-17 sztuk). Układać na formie okrągłej lub kwadratowej w odległości ok 2 cm od siebie. Przykryć ściereczką i zostawić na 20 minut.
  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni góra, dół z termoobiegiem. Bułeczki przed pieczeniem posmarować olejem i posypać serem.
  • Piec ok 20 minut do zrumienienia.

Pobierz ten przepis