23
Sty

Naleśniki z serem

„Naleśniki z serem pewnie każdy z Was zna. Czasami mała zmiana sprawia, że jakieś danie smakuje nam dużo bardziej. Ja dziś proponuje Wam do sera dodać żółtko i wanilię, a gotowe naleśniki przysmażyć dodatkowo na maśle. Jak dla mnie poezja!”

SKŁADNIKI

  • NA CIASTO:
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 1 i ½ szklanki mleka
    • ¼ szklanki wody
    • 2 jajka
    • łyżka cukru
    • 3 łyżki oleju
    • mała szczypta soli

    NA MASĘ:

    • kostka białego sera ok 200 – 250 g(może być mielonego lub zwykłego)
    • śmietanka 30% lub jogurt naturalny/kwaśna śmietana
    • cukier puder
    • laska wanilii lub cukier waniliowy
    • 1 żółtko ze sparzonego jajka
    • Opcjonalnie: rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczy

    DODATKOWO: duża łyżka masła zwykłego lub klarowanego

PRZYGOTOWANIE:

  • Mleko, wodę, jajka i olej roztrzepuje lekko trzepaczką przez chwilę. Następnie dodaję mąkę, cukier i szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszam, tak aby ciasto było dosyć rzadkie.
  • Patelnie z nieprzywierającą powłoką dobrze rozgrzewam i delikatnie smaruje olejem za pomocą papierowego ręcznika kuchennego (tylko na pierwszy naleśnik). Na środek wylewam chochelkę porcję ciasta i ruszając patelnią rozlewam ciasto na całą powierzchnię. Ciasto właśnie dlatego musi być rzadkie, aby łatwo je rozprowadzić na patelni. Jeśli będzie Wam ciężko to należy ciasto rozrzedzić niewielką ilością wody.
  • Smażyć przez chwilę z każdej strony. Po pierwszym naleśniku zmniejszyć ogień i smażyć dalej naleśniki już bez tłuszczu na patelni.

NADZIENIE:

  • Ser mielony wymieszać (niemielony najpierw ugnieść widelcem) w misce z odpowiednią ilością śmietanki (kilka łyżek), żółtkiem (ze sparzonego wcześniej jaja), cukrem waniliowym lub laską wanilii oraz z 1 łyżką cukru pudru jeśli nadzienie wydaje nam się za mało słodkie. Podbić przez chwilę widelcem lub trzepaczką na puszystą masę. Teraz można opcjonalnie dodać rodzynki lub skórkę pomarańczy.
  • Każdy naleśnik smarować nadzieniem i zwijać w rulon lub składać w chusteczkę.
  • Na patelni podgrzać dużą łyżkę masła i przysmażyć naleśniki z każdej strony na złoto.
  • Podawać z sosem czekoladowym/owocami.

Pobierz ten przepis