06
Lis

Kostka Szwarcwaldzka

„Ciasto na wzór słynnego tortu szwarcwaldzkiego. Czekoladowy biszkopt, owoce i śmietana. Pyszne i idealne ciasto na niedzielę. U mnie w rodzinie jego specjalistką jest moja mama i ten przepis jest właśnie od niej.”

SKŁADNIKI:

BISZKOPT

  • 6 jaj
  • 1 i ¼ szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ szklanki oleju

WARSTWA OWOCOWA:

  • Litr wiśni bez pestek w słoiku z zalewą (kompot) lub innych owoców np. truskawki (mogą być mrożone).
  • Budyń wiśniowy
  • ½ szklanki cukru

WARSTWA ŚMIETANOWA:

  • 800 ml śmietany 30%
  • 3 śmietan-fixy (lub można dać opakowanie mascarpone do usztywnienia kremu)
  • Cukier waniliowy
  • 100 g gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE:

  • Jajka podzielić na białka i żółtka. Białka ubić, kiedy piana będzie sztywna dodawać porcjami cukier i ubijać aż piana będzie lśniąca. Następnie do piany dodawać żółtka i wymieszać już ręcznie. Przesiać do tego także mąkę tortową i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać, dalej dodać kako i olej i dokładnie wymieszać.
  • Formę ( ok 30/40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec od 25 minut w 160 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić ciasto i przekroić na dwa blaty.
  • Wiśnie lub inne owoce( ja bardzo lubię to ciasto z truskawkami) zagotować w garnku . Budyń wymieszać z cukrem i ½ szklanki wody. Wlej do garnka, wymieszaj z owocami i zagotuj.
  • Jeden z blatów wyłóż na dole blaszki w której pieczony był biszkopt. Wylej na blat ciepłą masę owocową i wystudź całkowicie.
  • W tym czasie ubij śmietanę z cukrem waniliowym i śmietan fixem.
    Na wystudzoną masą owocową wyłożyć 2/3 ubitej śmietany. Przykryć
    kolejnym blatem i wyłożyć na to resztę śmietany. Na wierzch zetrzeć gorzką czekoladę. Ciasto wstawić na minimum 2 godziny do lodówki.

Pobierz ten przepis