27
Lis

Salsa pico de gallo

„Jedna z najprostszych meksykańskich sals. Nie obędzie się bez niej żadna meksykańska uczta. To niby tylko pomidory, cebulka i kolendra ale ile w tym świeżości i smaku! Idealnie będzie pasowała do zwykłego domowego obiadu jako minisałatka.”

SKŁADNIKI:

  • 2 dojrzałe pomidory
  • Pół czerwonej lub białej cebuli
  • Garść kolendry
  • Kawałek papryczki chilli ( ilość według upodobań)
  • Sok z ½ limonki
  • Sól i pieprz

PRZYGOTOWAĆ:

  • Z pomidorów usunąć gniazda nasienne, pokroić drobno w kostkę. Cebulkę poszatkować drobno, kolendrę i chilli (bez pestek) podobnie. Wszystko wymieszać, doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem.
  • Podawać do mięs, tacosów, ryb.

Pobierz ten przepis