24
Kwi

Młoda kapusta z koprem

„Czekam zawsze na te zielone i pyszne główki młodej kapusty. To jest bardzo prosty przepis, a smakuje jak niebo w gębie. Duża ilość kopru i słodko kwaśne przyprawy. No cóż obiad marzeń.”

SKŁADNIKI:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 duży pęk kopru
  • 2 duże łyżki masła
  • Ok 1 łyżeczki soli
  • Sok z 1 cytryny lub kilka łyżek octu
  • Cukier
  • 2 łyżki mąki

PRZYGOTOWANIE:

  • Kapustę umyj, odetnij pierwsze ciemne liście. Przekrój na pół i poszatkuj wszystko oprócz twardego głąbu. Wrzuć do garnka i zalej wodą do ¾ kapusty, posól i gotuj ok 15-20 minut do miękkości, ale tak aby kapusta była jeszcze zielona a nie szara i była delikatnie chrupiąca.
  • Po tym czasie odlej większość wody, włącz bardzo mały ogień i zostaw na dnie pod kapustą dosłownie kilka łyżek wody. Dodaj cały pocięty pęk kopru, wymieszaj. Następnie dodaj masło i wymieszaj. Posyp mąką z sitka i mieszaj aż kapusta lekko zgęstnieje. Wyłącz gaz.
  • Teraz czas na doprawianie. Najpierw skrop wszystko cytryną, nie wykorzystuj całego soku z cytryny, zostaw troszkę. Posyp około 1,5 łyżką cukru. Wymieszaj i posmakuj. Może będzie konieczne dodanie soli, większej ilości cukru i cytryny. Ja nie mam wymierzonych proporcji, tak długo dosypuje i dolewam aż mi smakuje. Kapusta musi być charakterna.
  • Podawaj do obiadu, z kromką chleba. Ja najbardziej lubię z pieczonymi pulpetami i kaszą.

PIECZONE PULPETY:

  • 400 g mięsa wieprzowo-wołowego (ale może być jakie chcecie, cielęce, indycze itp.)
  • 1 duża cebula
  • 1/3 szklanki bułki tartej + do obtaczania
  • Przyprawy: po około 1 łyżeczce: sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony, papryka słodka mielona
  • 1 jajko

Przygotowanie:

  • Cebulę posiekać bardzo drobno. W misce wymieszać mięso, cebulę, bułkę tartą, jajko, przyprawy i troszkę wody, tak aby mięso nie było zbyt zwarte ale też nie luźne.
  • Z mięsa formować pulpety większe lub mniejsze wedle uznania i obtaczać w bułce tartej.
  • Piec w piakarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. Należy kontrolować w zależności od wielkości pulpetów wydłużamy czas.

Pobierz ten przepis