03
Kwi

Karpatka

„Karpatka gościła w moim domu rodzinnym od zawsze. Uwielbialiśmy ją jako dzieci, dodatkowo zawsze fascynowały mnie te niesamowite formy, które rosły z ciasta parzonego. Do tego idealnie maślany krem. Czasami przygotowywany z budyniu a czasami ze świeżych żółtek. Oto mój przepis, który mam od lat.”

SKŁADNIKI:

  • CIASTO PARZONE:
    • 250 ml wody (ok 1 szklanka)
    • 125 g masła lub margaryny
    • 150 g mąki pszennej (ok 1 szklanka)
    • 5 jajek

    KREM z BUDYNIU:

    • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe na pół litra mleka (2 x40g)
    • 700 ml mleka
    • 200 g masła lub margaryny

    KREM Z JAJ:

    • 600 ml mleka
    • Cukier waniliowy ( 1 opakowanie lub 2 łyżki)
    • 1/2 szklanki cukru lub więcej jeśli lubicie bardzo słodki krem
    • 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 3 żółtka jaj
    • 200 g masła lub margaryny

PRZYGOTOWANIE:

  • CIASTO PARZONE:
    • Do garnuszka wlać wodę, dodać masło lub margarynę i zagotować. Następnie dodać mąkę i mieszać energicznie na małym ogniu aż masa będzie jednolita i będzie łatwo odchodziła od brzegów. Odstawić do ostygnięcia.
    • Do przestudzonej masy wbijać pokoleji jajka i ubijać miskerem. Ważne jest to aby jajka dodawać po jednym i dokładnie ubić po każdym dodaniu.
    • Ciasto podzielić na dwie części. Blaszkę o wymiarach 36/23 wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć pierwszą część ciasta. Piec przez około 25 minut w 200 stopniach z termoobiegiem aż ciasto będzie lekko brązowe. Tak samo upiec drugi blat.

    KREM Z BUDYNIU:

    • Budynie ugotować według przepisu, ale w zmniejszonej ilości mleka (700 ml). Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą, tak aby dotykał kremu( w ten sposób nie zrobi się kożuch) i wystudzić.
    • Miękkie masło ubić mikserem na jasną masę, a następnie dodawać łyżkami zimny budyń, miksować aż masa będzie jednolita i puszysta.

    KREM Z JAJ:

    • 500 ml mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko dokładnie wymieszać z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną. Do gotującego się mleka dodać masę z żółtkami cały czas mieszając aż masa zgęstnieje i będzie miała bardzo gęstą konsystencję. Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą, tak aby dotykał kremu( w ten sposób nie zrobi się kożuch) i wystudzić.
    • Miękkie masło ubić mikserem na jasną masę, a następnie dodawać łyżkami zimny budyń, miksować aż masa będzie jednolita i puszysta.

    Wykończenie:

    Wystudzone blaty przełożyć kremem i posypać cukrem pudrem.

Pobierz ten przepis