Ceviche
„Ceviche to idealny pomysł na przystawkę lub przekąskę na imprezę. Ceviche to „gotowanie” ryby na zimno w cytrusach. Nadaje to niezwykle lekki smak rybie i w połączeniu z awokado i słodkim mango można poczuć całą paletę smaków.”
SKŁADNIKI
- 200 g świeżego łososia atlantyckiego lub białej ryby np. polędwicy z dorsza
- 1 dojrzałe mango
- Dojrzałe awokado
- ½ czerwonej cebuli
- Garść świeżej kolendry
- 2 limonki
- 1 pomarańcza
- Świeża papryczki chilli (opcjonalnie)
- Świeży ogórek i pomidor (opcjonalnie)
- Sól i pieprz
PRZYGOTOWAĆ:
Wycisnąć sok z limonek i z pomarańczy. Świeżą rybę pokroić w drobną kostkę. Cebulkę i papryczkę chili (jeśli używacie) poszatkować drobno. Mango pokroić w kosteczkę, również ogórka jeśli używacie. Wszystko wymieszać z sokami z cytrusów. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na min. pół godziny.
Po tym czasie awokado pokroić w kostkę i pomidora bez gniazd nasiennych jeśli używacie. Resztę wyjąć z lodówki i gdy jest dużo płynu to delikatnie odlać. Dodać awokado i pomidora oraz pokrojoną kolendrę i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem i podawać od razu.