02
Gru

Ceviche

„Ceviche to idealny pomysł na przystawkę lub przekąskę na imprezę. Ceviche to „gotowanie” ryby na zimno w cytrusach. Nadaje to niezwykle lekki smak rybie i w połączeniu z awokado i słodkim mango można poczuć całą paletę smaków.”

SKŁADNIKI

  • 200 g świeżego łososia atlantyckiego lub białej ryby np. polędwicy z dorsza
  • 1 dojrzałe mango
  • Dojrzałe awokado
  • ½ czerwonej cebuli
  • Garść świeżej kolendry
  • 2 limonki
  • 1 pomarańcza
  • Świeża papryczki chilli (opcjonalnie)
  • Świeży ogórek i pomidor (opcjonalnie)
  • Sól i pieprz

PRZYGOTOWAĆ:

Wycisnąć sok z limonek i z pomarańczy. Świeżą rybę pokroić w drobną kostkę. Cebulkę i papryczkę chili (jeśli używacie) poszatkować drobno. Mango pokroić w kosteczkę, również ogórka jeśli używacie. Wszystko wymieszać z sokami z cytrusów. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na min. pół godziny.

Po tym czasie awokado pokroić w kostkę i pomidora bez gniazd nasiennych jeśli używacie. Resztę wyjąć z lodówki i gdy jest dużo płynu to delikatnie odlać. Dodać awokado i pomidora oraz pokrojoną kolendrę i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem i podawać od razu.

Pobierz ten przepis