Makaron z sosem z cukinii i pomidorów
„Rzeczywiście myślałam, że już ostatnio udało mi się zrobić najlepszy sos na bazie cukinii na domowy szybki obiad. Przyznaję, ten jest lepszy! Pomidory zawsze zrobią robotę, dodaję lekkiego kwasu i słodyczy, a czosnek mocy!”
SKŁADNIKI:
- 400 g suchego makaronu
- 2 małe lub 1 duża cukinia
- Puszka pomidorów lub 3 pomidory malinowe
- 1 średnia cebulka
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej
- Sól, pieprz
- 150 -200 ml śmietanki 18% (niekwaśnej!)
- Kilka łyżek tartego parmezanu
- 2 łyżki masła+1 łyżka oliwy
PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotować według przepisy na opakowaniu. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę posiekać, czosnek podobnie. Wszystko wrzucić do garnka z nieprzywierającym dnem lub na dużą patelnię na rozgrzane masło z oliwą. Podsmażać ok 5 minut. Następnie dodać pomidory z puszki lub posiekane świeże pomidory, dodać suszoną paprykę, lekko posolić i dusić aż warzywa lekko zmiękną. Następnie wszystko zblendować na jak najgładszy sos. Postawić dalej na mały ogień i dolać śmietankę mieszając. Zagotować, można lekko zredukować. Przyprawić solą i pieprzem, dodać makaron i posypać parmezanem, wymieszać i podawać.