02
Sie

Makaron z sosem z cukinii i pomidorów

„Rzeczywiście myślałam, że już ostatnio udało mi się zrobić najlepszy sos na bazie cukinii na domowy szybki obiad. Przyznaję, ten jest lepszy! Pomidory zawsze zrobią robotę, dodaję lekkiego kwasu i słodyczy, a czosnek mocy!”

SKŁADNIKI:

  • 400 g suchego makaronu
  • 2 małe lub 1 duża cukinia
  • Puszka pomidorów lub 3 pomidory malinowe
  • 1 średnia cebulka
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej
  • Sól, pieprz
  • 150 -200 ml śmietanki 18% (niekwaśnej!)
  • Kilka łyżek tartego parmezanu
  • 2 łyżki masła+1 łyżka oliwy

PRZYGOTOWANIE:

Makaron ugotować według przepisy na opakowaniu. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę posiekać, czosnek podobnie. Wszystko wrzucić do garnka z nieprzywierającym dnem lub na dużą patelnię na rozgrzane masło z oliwą. Podsmażać ok 5 minut. Następnie dodać pomidory z puszki lub posiekane świeże pomidory, dodać suszoną paprykę, lekko posolić i dusić aż warzywa lekko zmiękną. Następnie wszystko zblendować na jak najgładszy sos. Postawić dalej na mały ogień i dolać śmietankę mieszając. Zagotować, można lekko zredukować. Przyprawić solą i pieprzem, dodać makaron i posypać parmezanem, wymieszać i podawać.