Babka marchewkowa z likierem
“Jeśli macie ochotę na odnowę babkową to koniecznie zajrzyjcie po nowy przepis. Zwyczajną babkę odmieniłam dodając marchewki i likieru Krupnik Słony Karmel, możecie użyć także Likieru Krupnik Advokat. Babka jest wilgotna, delikatna i przepyszna.”
SKŁADNIKI :
- 4 jajka
- ¾ szklanki cukru
- 100 ml likieru Krupnik Słony Karmel lub Advokat
- ¾ szklanki oleju
- 1 i ¾ szklanki mąki
- 3 duże marchewki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki siekanych migdałów lub innych orzechów
NA LUKIER:
- 1 szklanka cukru pudru
- Kilka łyżek gorącej wody lub soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
- Jajka wybić do miski, dodać cukier i ubijać do jasnej masy. Następnie powoli wlewać olej i likier na przemian i miskować. W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek i sodę. Dodać do masy i zmiksować.
- Marchewki zetrzeć na tarce o małych oczkach i dodać do masy, podobnie wiórki i orzechy. Wszystko dobrze wymieszać.
- Przelać do foremki babkowej lub keksówki i piec około 45 minut-50 minut w 180 stopniach.
- Wystudzoną babkę polać lukrem, w celu jego przygotowania wymieszać cukier puder z kilkoma łyżkami gorącej wody lub soku z cytryny.