09
Kwi

Babka marchewkowa z likierem

“Jeśli macie ochotę na odnowę babkową to koniecznie zajrzyjcie po nowy przepis. Zwyczajną babkę odmieniłam dodając marchewki i likieru Krupnik Słony Karmel, możecie użyć także Likieru Krupnik Advokat. Babka jest wilgotna, delikatna i przepyszna.”

SKŁADNIKI :

  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • 100 ml likieru Krupnik Słony Karmel lub Advokat
  • ¾ szklanki oleju
  • 1 i ¾ szklanki mąki
  • 3 duże marchewki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki siekanych migdałów lub innych orzechów

NA LUKIER:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • Kilka łyżek gorącej wody lub soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

  • Jajka wybić do miski, dodać cukier i ubijać do jasnej masy. Następnie powoli wlewać olej i likier na przemian i miskować. W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek i sodę. Dodać do masy i zmiksować.
  • Marchewki zetrzeć na tarce o małych oczkach i dodać do masy, podobnie wiórki i orzechy. Wszystko dobrze wymieszać.
  • Przelać do foremki babkowej lub keksówki i piec około 45 minut-50 minut w 180 stopniach.
  • Wystudzoną babkę polać lukrem, w celu jego przygotowania wymieszać cukier puder z kilkoma łyżkami gorącej wody lub soku z cytryny.

Pobierz ten przepis